Преди броени дни името на българина Димитър Труканов влиза в емисиите на световните медии като българския треньор, под чието ръководство националният отбор на Саудитска Арабия печели безапелационно Шампионата на Азия по стрелба с лък от кон. От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране. Събитието се провежда в град Чимкент, а организатор е Казахстанската федерация по конна стрелба с лък.

За честта и предизвикателството да си треньор на Националния отбор на Кралство Саудитска Арабия, Труканов споделя, че е получил уникалната възможност да тренира състезателите по лично развита от него методика, която разработва повече от 15 години и която е в основата на създадената от него школа по исторически бойни изкуства на кон "Мадарски конник".

Успехът на българина не се изразява само в спечеления шампионат, впечатляващо е, че месец преди състезанието, по специфични причини, титулярите в националния отбор са сменени с младежи на възраст от 14 до 18 години, които никога в живота си не са участвали в международни състезания. Това не плаши Труканов, а го амбицира да даде всичко от себе си и резултатът е налице. Под негово ръководство, младежите се превръщат в изненада и сензация на турнира и успяват да се наложат над едни от най- силните отбори от Казахстан, Монголия, Русия, Индонезия и др. Този успех е доказателство за ефективността на иновативния подход и методика на българина.

Димитър Труканов е носител на множество награди от престижни международни турнири по стрелба с лък от кон и исторически бойни изкуства на кон. Той е и един от хората, които се стремят да популяризират и в България този спорт базиран на историческата традиция. Труканов е основател на Школа „Мадарски конник – град Обзор", чрез която превръща курортния град в притегателен център за желаещите да се обучават в едно от най-древните бойни изкуства. В школата десетки деца от България и чужбина се учат на любов към конете, на майсторство и прецизност с лък в движение.

Планират се тренировъчни лагери за младежи и девойки от Кралство Саудитска Арабия, които да се проведат това лято в град Обзор.