Елитът на атрактивното бойно изкуство УШУ се събра тази вечер в Бургас. Поводът бе официалното откриване на 6-то Световно първенство по УШУ за младежи, което за първи път се провежда извън Азия. Бургас успя да се пребори за домакинство с градове като Париж и Москва.

Точно в 19 часа на площад „Тройката“ бе дадено началото на официалната церемония по отриването на Световното първенство за младежи, на която присъстваха, както отборите, така и официални лица, сред които президентът на Българската федерация Стефан Колев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, Ю Дзай Джин вицепрезидент на МОК и президент на Световната федерация по УШУ, вицепрезидентът на Световната федерация по УШУ Антъни Го, организационния директор на Световната федерация по УШУ Байрън Якобс и други гости.

"Горд съм, че България и моят роден град са домакини на световното първенство. От 1990 година - когато е създадена нашата федерация, извървяхме дълъг път. Възпитахме поколения деца на трудолюбие и всеотдайност. Вярвам, че няма да спред дотук и ще постигнем още много успехи", каза пред бургазлии Стефан Колев.

Областният управител Вълчо Чолаков с ентусиазъм приветства гостите и състезателите. "През 1980 година филмът "Манастирът Шао лин" вдигна завесата за спорта ушу и запали хиляди младежи по него. Вярвам, че светът ще стане по-добър, ако спазва правилата му.", каза Чолаков.

Откриването започна с дефиле на състезателите от 52 държави. Бурни овации посрещнаха трикольора на България, а химнът на страната ни изправи на крака многобройната публика. Програмата влючваше още както изпълнения на български народни танци, така и зрелищни демонстрации на атрактивни УШУ техники, които надминават границите на човешките възможности. На финала 10-минутна заря остави без дъх всички присъстващи на площада. "Това е най-мощната заря, която сме виждали в небето над Бургас, беше невероятна, организаторите са се справили страхотно", коментираха бургазлии, впечатлени от зрелищната феерия.

1000 състезатели от 52 държави на възраст до 18 години ще мерят сили в спортна зала „Младост“, като 90% от българския национален отбор е съставен от бургаски деца. Първенстворто ще се проведе в две основни категории: Тао Лу и Сан Да.