Първа копка на детска градина за ромчета в квартал "Кошарник", Монтана, направи кметът Златко Живков.

Забавачницата за близо 1 милион лева ще бъде изградена с помощта на швейцарци до края на годината. Това съобщава "24 часа".

Капацитетът на сградата ще бъде достатъчен да бъдат обхванати всичките близо 100 деца в квартала. В сегашната детска градина там има 84 момиченца и момченца. Майки и татковци приветстваха идеята, а най-радостни бяха малчуганите от ромската махала.

Строежът на сградата се изпълнява в рамките на проекта "Комплексен подход за ромско включване в община Монтана, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Монтана е сред четирите областни града, защитили свой проект за по-добра интеграция на ромите. Освен детската градина по швейцарския проект ще бъде направен културен център в квартал "Огоста", ремонт на читалището в Габровница и кабинетите на здравните медиатори в поликлиниката в Монтана. Така ще се осигури по-лесен достъп до различни социални, административни, здравни и социални услуги на ромите.

Финансирането на всичките дейности е 2 милиона 592 хиляди лева. От тях 1 милион 892 хиляди лева са осигурени от Швейцария, 334 хиляди лева - от република България и 346 хиляди лева - от община Монтана.

Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на февруари 2019 година.