Сигнал за фекалии, вливащи се в в река Хаджийска край хитовия комплекс „Какао бийч” в Слънчев бряг, вдигна на крак еко инспектори от РИОСВ – Бургас и други институции. Според неофициална информация в реката били забелязани отпадъци от wc, които се изливали доректно в морето, а наоколо миришело на тоалетна. Тази вечер от РИОСВ – Бургас разпространиха съобщение, в което се казва, че техни инспектори извършват проверка вече 5 дни. В съобщението се казва още, че са взети проби от устието на реката преди вливането й в Черно море и от морските води за физикохимичен анализ.

„След отново получени на 21 август сигнали за замърсяване на реката, незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция-Черноморски район - Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС– гр.София и РЗИ –Бургас. Извършен е оглед на плажната ивица в Слънчев бряг около заустването на река Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й в морето.

Установено е, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция на повърхността. Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед на река Хаджийска в посочения участък не е констатирано наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от река Хаджийска на 50 метра от устието и от морските води - на 3 метра от брега. Взети са и проби от РЗИ за микробиологичен анализ”, съобщават от РИОСВ-Бургас.