Частна собственост, охранявана от НСО – това е пясъчната ивица и морето пред новия сарай, свързан с фирми, близки до почетния председател на ДПС Ахмед Доган, намиращ се в парк „Росенец“ край Бургас, край който не е желан никой простосмъртен. Достъпът до живописното заливче е почти невъзможен, въпреки че то би трябвало да е публична държавна собственост. Всеки, който се осмели да доближи до района, е под зоркия поглед на охраната на имението, който веднага е готов да повика служителите на НСО, за да „предупредят“ неканения „гост“, че трябва веднага да напусне ивицата. Превръщането на плажа и морето пред него в частна собственост накара днес членовете на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), която е популярна в Бургас с патриотичните си изяви, да посетят района, тъй като смятат, че е недопустимо той да се превръща в частен терен. „Тук идвахме преди години напълно спокойно и беше свободно за хора, а сега е като обект на националната сигурност. Защо?“, питаха членове на организацията. Ето какво се случи днес:

До ивицата единственият достъп по суша е през тясна, трънлива пътечка, която води към морето. Никъде няма табела, че достъпът е ограничен или забранен. Единственият надпис в края на асфалтираната алея и в началото на обраслата с растителност пътечка, е „Няма път“, която кара всеки да се откаже да търси възможност да стигне до брега. От там нататък се стига до морето, като от едната страна е телената ограда на пристанището на „ЛУКойл“, а от другата камъни и треви. В района единствената близка плажна ивица е именно тази пред сарая на Доган. До него се стига по камъни и мидени черупки, като никъде няма предупреждение за нежелани гости. Отдалеч обаче се вижда арката и кея за луксозната яхта на почетния председател на ДПС, както и облечените в сини униформи охранители.

„Нямаме никакво намерение да доближаваме частната собственост, а просто искаме нормален достъп до публичната държавна ивица. Нищо, което принадлежи на народа, не може да бъде обсебвано от един човек“, казаха членовете на ОЗБГ. Малко след като се настаниха на плажа, без да доближават до яхтата и лодката на знатните собственици, към групата на ОЗБГ се приближаха двама цивилни охранители. „Присъствието ви тук не е желано, трябва да напуснете, това е частна собственост“, заявиха те. Упорството на момчетата, че това е държавна територия, числеността на групата, в която имаше и дами, както и наличието на множество телефони с фотоапарати, накара двамата охранители да смекчат тона. „Знаем, че е държавна собственост, но изпълняваме разпореждания на шефа“, казаха те, но нито за миг не изпуснаха от очи дошлите на плаж младежи. Двамата гардове заявиха, че не са лична охрана, а представители на службите.

Само преди няколко дни от морето в същия участък е бил изгонен баща с две деца, който с джет е попаднал случайно край красивата ивица. „Казаха ми да изчезвам, бях с децата и не исках да влизам в спорове“, каза той. Това стана повод и за днешната акция на ОЗБГ.

От ОЗБГ са категорични, че ще продължат да следят случая и защо до този бряг не може да достигне спокойно никой простосмъртен. Те се готвят да изпратят питане по темата до Министерството на туризма.