Българи, които работят във ферми в Англия, се оплакаха, че от вчера не могат да превеждат пари към сметки в родината си. Това е станало непосредствено след излизане на резултатите от референдума, с който жителите на Великобритания казаха „не" на Европейския съюз, съобщи Дарик.

„През целия ден се опитвахме чрез интернет банкиране да преведем пари в България. Това обаче се оказа невъзможно. Доста колеги опитаха да извършат подобни операции от банковите офиси, но и там удариха на камък", коментира смолянчанинът Александър Моллов, който от няколко години си изкарва прехраната зад граница.

Първоначално си мислили, че системата е пренатоварена и това е причината, но от банковите офиси обяснили, че на този етап няма как да превеждат пари за България, като това може да стане най-рано след седмица, а не било изключено срокът да се увеличи двойно.

„Предполагам, че това е защитна реакция, тъй като масово работниците като нас се опитват да си изпратят парите в страните от където са. Положението не е никак добро, доста от местните са разочаровани от резултата, но връщане назад няма", коментира Моллов.

Според него ситуацията ще доведе до сериозни загуби, тъй като спадът на британска лира продължава, а не се знаело какво ще е положението след две седмици.

Той прогнозира още, че положението във Великобритания ще се влошава.

„Цените ще скочат, както на горивата, така и на храните. Дори и в бъдеще да има възможност човек да продължи да работи тук, то едва ли ще е толкова привлекателна дестинация за гурбетчиите като нас, тъй като печалбата на работниците ще падне в пъти и няма да има сметка да се работи в Англия", коментира още Моллов.