В кратки срокове имаше някакво производство на ракия. Алкохолът беше за консумация ... ми за поморийците, за домашна употреба. Това каза пред БургасИНФО един от постоянните обитатели на манастир „Свети Георги“ в Поморие, който се представи като Брат Йосиф. Заварихме го да да влиза като у дома си в аязмото и ни беше посочен от жената на портала като един от хората, запознат с живота вътре. „Мен бяха ме махнали двата синода, нарочиха ме, че съм супер дявол и ме изгониха, но от няколко години съм тук. Нито ме се осигуряват, но съм тук като един предмет и познавам района“, каза той, докато си сипваше вода, за да се разведри в жегата. Много чужденци и българи и днес посетиха божията обител, която е една от най-тачените и популярни в региона. Съобщението от агенция „Митници“, че там се е складирал и продавал нелегален алкохол предизвика истински скандал.

Публикувахме част от реакцията на монах Сергей, ето и пълния му отговор на въпроса на БургасИНФО произвежда ли се и продава ли се алкохол в манастира:

Винаги всички манастири, и на Атон да отидете, от християнска гледна точка се прави. Във всеки манастир ще ви посрещнат с чашка ракия, която е за сметка на манастира, както и с кафе и локум Има хора, които помнят поморийския маанастир с ракия от десетилетия. Ние сме си произвеждали за наши нужди. Това, че държавната власт иска да сложи ръка на всичко и да ограничи....Няма нищо ненормално ние да си просрещаме гостите с традицията, която е хилядолетна. Вчера са дошли данъчните, ще си платим акциза, ще си понесем последствията. Ние не сме търговци. Това е лъжата. Винаги има недобронамерени хора, които искат да изобличат църквата в нещо нередно. След като тези хора имат доказателства, нека да ги покажат. Ако има някой възможност да осигури на хилядите хора, на своя собствена сметка да ги посреща без пари....Това е християнството – добро отношение, добро посрещане и довиждане. В съвременния свят никой не ви посреща така по християнски. Говорят ви за европейски ценности. Искат да ни предствавят манастира като място за контрабанда. Считам съобщенията, че сме продавали като недобранамерена атака срещу нас.