Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас започна кампания с телефонни обаждания към фирми с неплатени в срок данъчни задължения, съобщиха от финансовото ведомство. Във фокуса на кампанията са повече от 500 фирми от Бургас и региона с общо задължение от 6,2 млн.лв. Те ще получат обаждане от данъчен инспектор с напомняне за неплатен в срок данък печалба. Фирмите са декларирали в годишните си декларации данъка по ЗКПО, но не са внесли в бюджета дължимите суми, което е трябвало да стане най-късно до 31 март тази година, уточняват от приходното ведомство. Кампанията е насочена и към фирми с невнесени авансови вноски по ЗКПО.

В случай че юридическите субекти не предприемат действия по погасяване на задълженията си, към тях ще бъдат приложени мерките на принудителното събиране, включващи запори на банкови сметки и движими вещи, налагане на възбрани на недвижими имоти, а също и публична продан на фирменото имущество.

От НАП Бургас коментират, че подобни кампании са ефективни, тъй като в повечето случаи телефонното обаждане е последвано от действия по внасяне на дължимите суми.