Свързаната с терористите от ДАЕШ /Ислямска държава/ информационна агенция Амак /Amaq/ публикува инфографика на страните, където има „спящи клетки“, а в нея България е обозначена като територия под умерен риск от нападения. Това предава БГНЕС.

Според сведението, предоставено от терористичната групировка часове след атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул и огласено в турските медии, най-застрашена е Турция. Следват я Саудитска Арабия, Алжир, Франция, Тунис и Ливан – държави, в които ДАЕШ вече е реализирала най-много кървави атаки през последните години. Като най-силно контролирани от джихадистите страни са посочени Сирия и Ирак, а в Афганистан, Йемен, Сомалия, Нигерия, Нигер, Египет, Либия, Чечня, Дагестан, Филипините те осъществяват контрол на средно ниво.

Британският в. „Мирър“ също публикува картата на страните – мишени на смъртоносните планове на ислямските терористи. Класацията на страните с най-висока степен на опасност от атентати изглежда така: Турция, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Мароко, Алжир и Тунис. В категорията за особен риск попадат Италия, Исландия, Швеция, Сърбия и Гърция. Чехия, Полша, Швейцария и Словакия не представляват интерес за ДАЕШ. Но за България, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Австрия, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна и Беларус опасността от терористични нападения е отбелязана като умерена.