Жители на Созопол се сблъскали със зловещ проблем при погребение на свои близки. Гробарите трудно склонявали да разкопават стари гробове, в които да погребват роднина на покойника, след което настоявали да им бъде платена значителна сума, за да го направят. На опечалените близки им били искани пари за процедурата, сигнализира общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев. На сесия на Общинския съвет днес той постави въпроса, за да може бързо да се намеси общинската администрация. Кметът Панайот Рейзи заяви, че по сигнали са пресечени няколко случая, в които гробарите са искали повече средства от хора, загубили свой близък.

„Обяснението, което работниците дават е, че все по-често се случва да се намират неразложени останки в гробове, които са отваряни по искане на роднини. Имало е случаи, при които в места, където са погребани хора преди повече от 10-12 години, са намирани неразложени покойници. Това притеснява гробарите. А иначе Общината няма интерес в правенето на нови гробни места“, каза кметът Панайот Рейзи на поставения от Янакиев въпрос и заяви, че ще направи проверка на сигнала.

Според Янакиев за разравяне на стар гроб близките са принуждавани да плащат по около 200 лева на гробарите, които използвали за оправдание именно разчистването на останките, докато новият гроб бил значително по-евтин.