Извънредна среща на НАТО в Брюксел. Срещата на посланиците на страните от НАТО започна преди около час. Появи се информация, че Полша се е отказала да активира член 4 от договора, но това още не е потвърдено официално. Въпреки това посланиците заседават, за да обсъдят следващите си действия.

Лидерите на ЕС, както и останалите световни лидери, се намират на индонезийския остров Бали, където участват в срещата на Г-20. Оттам и НАТО и ЕС отново засвидетелстваха своята солидарност с Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще продължи да подпомага страната толкова дълго, колкото е необходимо.

"Тази сутрин се срещнахме с нашите партньори от Г-7 и НАТО в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали. Изразихме нашата подкрепа и солидарност с тези, които страдат от варварските атаки срещу Украйна. И докато ние се срещаме в рамките на Г-20, докато призоваваме за край на войната, Русия извършва масови ракетни удари срещу Украйна. Умишлено Русия взима на прицел граждани, цивилна инфраструктура, прекъсвайки връзките на деца, жени и мъже към водоснабдяване, електричество и храна. Всички ние осъждаме тези брутални атаки на Русия. Обсъдихме и експлозията в Полша, близо до границата. Предложихме пълна подкрепа и помощ в разследването, което се провежда в момента. Ще останем в контакт с нашите партньори във връзка със следващите стъпки. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ще останем единни", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Източник и кадър БНТ