Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Вероятно и за Венеция. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщава Нова тв.

От морето до планината. Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират черноморието, макар че все още е хладно за плаж. Сред първите туристи на морето срещаме Божана и съпругът ѝ, които са дошли на почивка от Франция.

Те казват, че избират България заради спокойствието, морето и комфорта.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон.

Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египед.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Източник: NOVA