Почитателите на червеното вино добре познават главоболието от махмурлука на следващия ден. Сега вече стана ясно защо то е толкова силно, пише в. "Дейли мейл".

Досега за главоболието бяха обвинявани предимно сулфитите. Те обаче се оказаха невинни. Трите основни причини, които често водят до главоболие след консумация на вино са танините, хистамините и захарта.

Танините са антиоксиданти, които се съдържат в люспите и семките гроздето

Те причиняват и изсъхването на устата след голяма глътка. Танините не причиняват главоболие на някои хора, но други са по-чувствителни.

Експеримент: В коя категория попадате, можете да установите с черен чай, запарен по-дълго от нормалното, например 10 минути. Ако след това имате главоболие, ще пострадате и от червено вино.

Друг виновник за главоболието от виното е захарта

При смесване на алкохол и захар, тялото има нужда от много вода, за да ги обработи. Така че, ако човек се обезводни, главоболието е гарантирано.

Хистамините са третият причинител на главоболието от вино

Те се освобождават при алергична реакция и могат да причинят хрема, сухота в очите или главоболие. Натрупват се най-вече в отлежали храни и напитки, като вината. Червените вина обикновено съдържат повече хистамин от белите и шампанското. Против реакцията срещу хистамините помага противоалергично лекарство.

Как да се предпазите от главоболието

- С всяка чаша вино изпивайте и по чаша с вода;

- Пийте виното бавно;

- Сухите вина по-рядко предизвикват главоболие от десертните;

- Кафето също може да помогне за предотвратяването на главоболието. Д-р Сиймур Дайъмънд препоръчва преди началото на винената сесия, човек да изпие две чаши кафе. Кофеинът свива кръвоносните съдове и това намалява ефекта от виното.

Най-важният съвет срещу главоболието е човек да пие разумно и да не прекалява с чашите.