При сегашния вариант на COVID - “Омикрон”, често има възпаление на очите, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя подчерта, че болните се оплакват от подпухналост, зачервяване на очите и усещане за тежест.”Останалите симптоми са стандартни - дразнене в гърлото, хрема и повишаване на температурата. Накрая се появява и обща отпадналост”, каза още експертът.

“За последните три седмици има повишаване от 1600 на седмица на случаите на COVID, 1700 на седмица, дори до 2000 случая. Това обаче са само официално регистрираните и диагностицираните. Към тях трябва да добавим една огромна група на хора, които не са изследвани. Част от тях попадат в групата на острите респираторни заболявания, т. е. пациентът не се е тествал за COVID, но поне е прегледан от лекар”, обясни проф. Христова.

Според нея все още не сме достигнали до заболяемост, че да се налага въвеждането на задължителни мерки. Но извън тях всеки трябва да спазва личните мерки за безопасност - като например носене на маска, спазването на дистанция, често проветряване, избягването на големи събирания с много хора и поддържането на добра хигиена, посъветва още тя.

Според проф. Христова грип ще ни атакува през декември.