След решението на Контролната комисия в БСП да не позволи на бившия председател на столетницата Корнелия Нинова да се кандидатира за трети мандат, все пак “вратичка” в устава се намира. След решението на Софийския градски съд да отпише Нинова като председател на партията и да постави като изпълняващ длъжността Атанас Зафиров, тя има право на втори шанс - Конгресната комисия ще решава тепърва дали има или не право да е отново шеф на социалистите. Това потвърди и депутатът от столетницата, един от четиримата, верни на Нинова, Христо Проданов.

“В момента тече отчетно-изборен цикъл за областни и общински шефове, като от тях зависи кой и как ще бъде издигнат. Мисля, че госпожа Нинова няма да обжалва, след като си е подала оставка. По-скоро мисля, че има хора в Националния съвет на БСП, които не са съгласни с тези решения. Не мога да се ангажирам с прогноза, но предполагам, че това ще се случи”, коментира Проданов, който е считан за един от близките на бившата партийна шефка.

Представител на отсрещния лагер, непожелал да го цитираме, също посочи, че обжалване в съда ще има. “Това са жалки опити, съдът вече се е произнесъл”, отсече той.

По наша информация конгресът на БПС ще се проведе през есента, най-вероятно в началото на месец ноември.
Новият председател обаче ще бъде избран с пряк избор, което би донесло разгромна победа на Нинова, вещаят поддръжниците є от висшия ешалон на левицата, комeнтирали пред нас.
Източник: Труд