Уникален за България туристически маршрут за градско изкуство се появи в Ахтопол с първото издание на международния фестивал за съвременна фасадна стенопис WE ALL WRITE, който се проведе през юни в черноморския град. В рамките на фестивала над 30 големи фасади и стени в града бяха преобразени в произведения на съвременното градско изкуство.

Художници от над 5 страни показаха таланта и идеите си, превръщайки Ахтопол в галерия на открито.

„Размахът на фестивала е такъв, че спокойно може да превърне града в дестинация за арт туризъм на европейско ниво“, категорични са художниците Иво Илиев и Венцислав Йосифов, организатори на събитието. „Дадохме всичко от себе си и вече виждаме позитивните резултати, одобрението на жителите и посетителите на града. Прекрасно ще е картините да бъдат осветени, така че посетителите да могат да им се наслаждават и вечер“, споделят още те.

Специално за фестивала бяха отпечатани карти, които да водят посетителите през изрисуваните фасади, разпръснати из целия Ахтопол. Произведенията се радват на голям интерес, а в града вече обикалят първите групи туристи, дошли да видят на живо иновативния туристически маршрут. Обиколката на всички стенописи трае между 1,5 и 2 часа като маршрутът включва също прекрасни гледки към Стария град, фара и пристанището. Организаторите предвиждат поставяне на информационни табели пред всяко произведение.

„Миналата година художниците от "140 ИДЕИ" изрисуваха фасадата на нашата къща за гости и така се роди идеята за събитието. Оттогава интересът към нея се увеличи двойно. Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическата наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма“, споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала.

„Ахтопол дава силна заявка, че е напредничав град и иска да се развива. Нищо чудно след време да се превърне във водеща дестинация на Южното Черноморие“, допълват още организаторите.

Организаторите се надяват да превърнат събитието в традиция и всяка година да събират в България фасадни художници от цял свят за една интензивна творческа седмица.

risunkata.png
risunkataa.png