Изложбата "Книги в движение" на известната чешка илюстраторка Галина Миклинова ще бъде представена в галерия „Георги Баев” в Бургас. Тя ще бъде открита в 18.00 часа на 1 юни от посланика на Чешката република в България Н. Пр. Душан Щраух.

Художничката е авторка на анимационни филми, а в изложбата са включени илюстрации от книги, публикувани между 1998 и 2016 година. През 2000 г. Миклинова започва дългогодишното си сътрудничество с писателя Павел Шрут. Резултатът от работата им днес е над десет съвместни книги, получили редица награди и широко читателско признание. Най-известните сред тях са от трилогията "Чифтоядите" (Lichožrouti). Именно по мотиви от първата част на "Чифтоядите", удостоена с наградата Магнезия Литера за книга на десетилетието, Миклинова заснема пълнометражен анимационен 3D дебют, който е петият най-гледан филм в кината в Чехия за миналата година и е номиниран за престижните чешки филмови отличия Награда на критиката и Чешки лъв.

Галина Миклинова не е просто илюстратор на обикновени приказни приключения, при нея няма да откриете класическите принцеси, дракони и рицари с брони. Тя е съвършен реализатор на остроумни и преувеличени истории и има дарбата да се пренесе в света на детските сънища и фантазии не само в илюстрациите, но и във филмите си, като с присъщата си игривост прекрачва и свързва техните граници.