Националната художествена академия подреди елитна изложба в две от залите на Магазия 1, посветена на 120 години от създаването си. Тя бе официално открита от зам.-кмета Йорданка Ананиева, министърът на транспорта Ивайло Московски, ректора на НХА проф. Николай Драчев и директора на порта Диян Димов.

Очакваме с нетърпение разкриването на филиал на академията в Бургас, за да изпълним перманентно това пространство с изкуство и млади хора", каза Ананиева. Според проф. Драчев, стъпването на академията в Бургас е абсолютно логична стъпка, която поставя нов хоризонт за развитие в името на следващите поколения творци.

"Тези нови пространства на територията на пристанището намират своето перфектно приложение. Надявам се пътниците от круизните кораби също да имат тук своите вълнуващи срещи с българското изкуство", заяви от своя страна министър Московски.

С предстоящото откриване на Филиал на НХА в нашия град, тук ще бъдат представени специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия".

Предшестващата това събитие изложбата включва две свързани помежду си експозиции, които извеждат в определен мащаб историческата динамика и част от съвременния облик на НХА - "120 години НХА. Ректорите" и "120 години НХА. Преподавателите."

Националната художествена академия е най-старото и престижно висше художествено училище в България. Открита през 1896 г. като Държавно рисувално училище, Академията регламентира професионалното положение на българския художник и същевременно изиграва значима роля в ускореното развитие на културната ни действителност.

И днес НХА е основния център за подготовка на художници в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Съвместяването на постигнатото от традицията с иновативните методи на образование - процес, характерен за почти всички етапи от нейното съществуване е в основата на академичния авторитет и в съвременната ситуация.