Бургаският музей посрещна професионалния си празник 18 май - Международен ден на музеите, с откриване на две изложби в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69). „Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет” е успешният завършек на първата кампания от инициативата на РИМ Бургас за привличане на гражданите да изложат нещо свое в музея.

С предмети, снимки и документи се включиха граждани от цялата Бургаска област, които споделиха историята на родовете си. Сред най-интересните от тях бяха наследствени монети и снимки на Таня Анестиева, принадлежали на баба й Султана, която е родоначалник на един от големите родове в бургаския квартал Крайморие. Младият Тодор Тодоров показа пръстен и сатър от пра-прародителите си, преселили се от двете части на Тракия. Най-много предмети постъпиха от наследници на българите от Мала Азия, живеещи днес в с. Люляково. Сред дарителите от там са – Венета Станева, Мария Пурнарова, Мария Шишманова, Денка Стоянова и други. С голяма историческа стойност са три декларации, указващи собствеността на оставената земя в Бунархисар – Източна Тракия. Те бяха предоставени от младия учител по история в гр. Айтос – Николай Христов.

Втората изложба, представена днес, бе „Разрушение и съзидание – архитектурното творчество на Колю Фичето“. Тя бе открита от проф. Севдалина Турманова – зам.-областен управител на област Бургас и ръководител на Регионален академичен център Бургас. Изложбата е дело на Института по математика и информатика при БАН и Регионалния исторически музей във Велико Търново.