На 13 май от 17:30 часа в галерия "Георги Баев" ще бъде представена книгата на Зорница Кръчмарова "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-клод".

Авторката е кръщелница на Кристо и идва от Италия специално за представянето на творбата си.

Всички знаем за Кристо две неща - той опакова и обича. За творчеството му са изписани множество статии, студии, биографии, книги, занимаващи се с определени негови проекти. Изследването на Зорница обаче успява да изненада читателя с дискретното представяне и на характера на големия художник и скулптор от български произход", коментира Георги Тошев.

"Книгата на Зорница Кръчмарова ни показва образ, който донякъде познаваме - мотивирани, посветени и съсредоточени, Кристо и Жан-Клод преследват целите си със завидно постоянство. Рецептата се нарича съхраняване на базисни човешки качества. Това изглежда като едно от най-големите постижения на един живот, изпълнен с високи върхове и признание", споделя Мария Василева, уважаван изкуствовед и автор на предговора.

С представянето на книгата "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-клод" ще бъде закрита фотографската изложба, посветена на "Плаващите кейове". Тя гостува в морския град по покана на Община Бургас. Всеки може да я разгледа до 14 май безплатно в галерия "Георги Баев".