Самодеен театрален състав при читалище „Самообразование – 1919“ в Приморско представи спектакъла от Илко Иларионов „Земетръс“. Постановката бе посветена на Международния ден на театъра.

Професионалната актьорска игра на самодейците от морския град показа на многобройната публика сюжет, в който ясно е изразена алчността на хората, когато става въпрос за делба на имот и как човек потъпква честа си в името на имането.

Самодейците Алла Петрова (в ролята на най-голямата сестра), Магдалена Петкова и Люба Желева представиха съдбите на три сестри, който ,разделени от времето на прехода, се събират отново в бащината къща. Най-голямата сестра Клара, завладяна от „демона“ на алчността, започва да крои план, с който да излъже най-малката си сестра Роза (която е избягала от страната си и живее в САЩ), че финансовото й състояние е на прага на бедността. В игрите си въвлича и другата сестра Денка, която трябва да мълчи за смъртта на баща си, за да не може Роза да предяви претенции за част от наследството. Употребата на алкохол и изпускането на нервите на Денка разкриват цялата истина за алчността и притесненията на най-голямата сестра Клара, която се страхува да не й вземат наследството. Обидена от подозренията и обвиненията на сестра си, Роза оставя документ, който предварително е подготвила и в който е описано, че няма претенции към бащиното наследство. След това безмълвна напуска дома, в който е израснала, а заедно с нея си тръгва и средната сестра Денка.

Дълбокият душевен трус на най-голямата сестра настъпва, след като прочита документа, в който всичко е завещано на нея. Тя получава желаното наследство, но загубва доверието и любовта на най-близките до сърцето си хора.

Актьорите в спектакъла получиха бурни аплодисменти от публиката, сред която бяха зам.-кмета Захарина Неделчева и председателя на Общинския съвет Златина Тюлиева. Самодейците бяха възнаградени и с много цветя.