С "Поетично кафене" творци и почитатели на писаното слово ще отбележат Деня на поезията и Първа пролет - 21 март. Литературната вечер започва от 18:00 часа в Дома на писателя. Организаторите призовават всички участници и гости да носят цвете, за да създадат пролетно настроение.

Същата вечер ще бъде отбелязан и Международният ден на кукления театър с участието на актьори от ДКТ-Бургас. В празника ще участват и отличници от НУМСИ "П. Владигеров" от класовете по поп и джаз пеене на Михаела Тенев и Соня Пулева.

Проявата е под егидата на областния управител Вълчо Чолаков и се провежда за осми път в Бургас по инициатива на НЧ „Л. Каравелов 1940“ и с подкрепата на РЕКИЦ „Читалища“ и Бургаската писателска общност.

На всеки 21 март от 1999 година насам се отбелязва Световният ден на поезията. Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж.

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.

В декларацията на ЮНЕСКО се казва, че Световният ден на поезията е с цел "да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".