Трите бронзови крака, открити при археологически разкопки край резервата „Деултум“, ще участват в изложба на Националния археологически институт с музей към БАН, която ще се проведе в Деня на археолога – 14 февруари, каза директорът на Исторически музей - Средец Красимира Костова. В навечерието на професионалния празник на археолога, Костова отчете 2016-та като силна археологическа година.

„Откритите от Христо Прешленов три бронзови крака от статуи бяха сензационното откритие на годината. Историческият музей-Средец ще участва с тях като една от изключителните находки в изложбата на Националния археологически институт с музей към БАН, която ще бъде открита утре“, каза Костова.

При изследванията, които са направени през есенно-зимния период на 2016 година и които продължават през настоящата година, е станало ясно, че става въпрос за статуарна група, която е била в храма на Асклепий.

„Трите бронзови крака са изключително интересни. Надявам се тази година да открием и други показатели, които да ни дадат информация на кого са тези крака. Но по последна информация, те са от три различни статуии“, каза още Красимира Костова./Радио „Фокус"