Приморското село Веселие е в трескава подготовка за предстоящия празник Кукеровден. Един от най-тачените ритуали се е превърнал в жива традиция за местните жители, които се готвят за него от месеци. Тази година прогонването на „злите духове“ ще бъде на 18 февруари /събота/.

В нощта преди Кукеровден участниците в ритуала ще се съберат, за да оповестят за предстоящото събитие със запалване на голям огън. Празникът във Веселие ще започне още от ранни зори. Мъже, облечени в космати костюми, със страховити маски на лицата и големи хлопки на кръста ще обхождат домовете в селото. Във всяко домакинство ще бъде изпълнен ритуал, с който „страшилищата“ ще прогонват „злите сили“.

Освен облечените в традиционните костюми от козя кожа, в групата на кукерите ще има и маскирани като„доктор“, „поп“, „полицай“, „булка“, „младоженец“, „горска стража“ и други находчиви персонажи.

В края на деня кукерите ще се съберат в центъра на селото, където ще изпълнят ритуално оране, сеене и жънене за здраве и берекет през цялата година. Атрактивна част от програмата ще бъде избирането на новия „Цар на кукерите“.