Нова гордост за България донесе 38-годишният Владимир Койлазов. Той е тазгодишният носител на престижната награда „Оскар“ за постижение в сферата на науката и високите технологии. Американската киноакадемия публикува имената на всички наградени в тази област и излезе с официално съобщение на страницата си oscars.org относно тазгодишните лауреати.

Българинът Владимир Койлазов с "Оскар"

Тези общо 18 приза остават в сянка от колоритната церемония, на която присъстват цяла плеада от холивудски знаменитости. За сметка на това, наградите за кинематографични и технически постижения са високо ценени и изключително уважавани в гилдията.

Отличието за Владимир Койлазов е за оригиналната идея, създаването и реализацията на технологията V-Ray, дело на софтуерната компания Chaos group.

Какво представлява V-Ray технологията? Това е програма за 3D визуализации. С нея се създават и обработват триизмерни изображения. Тя вече има и много разновидности, ползвани за реализирането на кино хитове като „300: Възходът на една империя”, „Игра на тронове” (в прочутата Битка на колелетата – на снимките долу), „Господарка на злото”, „Дедпул” и др.

Българинът Владимир Койлазов с "Оскар"Българинът Владимир Койлазов с "Оскар"

Награденият с Оскар Владимир Койлазов е от Русе и е съдружник в Chaos group с Петър Митев (на снимката).

Българинът Владимир Койлазов с "Оскар"Дружеството им има офиси в Япония, Южна Корея и САЩ, а централата е в България. Наградата за Владимир Койлазов е плакет (гравирана плоча – на снимката долу), а не познатата на всички статуетка „Оскар”.

Със специалните призове се награждават лауреатите в иначе престижната подкатегория „Наука и инженерство” на американската киноакадемия.

Българинът Владимир Койлазов с "Оскар"Церемонията по връчване на Sci-Tech Oscars (технологични Оскари) ще се проведе на 11 февруари тази година в Бевърли Хилс, щата Калифорния. Връчването на тези призове предшества с две седмици церемонията по връчване на „Оскари”-те.

И тази година победителите в основните категории ще получат своите награди на пищна гала вечер в „Долби тиатър” в Лос Анджелис. Церемонията е насрочена за последната неделя на февруари./delo.bg