Младежки инициативи, празнични концерти и спортни надпревари ще са част от програмата за празника на града. Стартът на тържествените прояви ще бъде даден на 01.09 от 10:00 часа, с конкурс, организиран от ОДК Средец на тема „Моят град през моя поглед”. Събитието е част от инициативата „Идеите на младите”, която се провежда за пета поредна година.
Празничната програма, по повод празника на града, продължава за най- малките и на 13 септември, когато от 10:00 часа пред “Трансграничен културен център за деца” официално ще бъде закрито лятното училище. В детския празник ще се включат деца посещавали школите на лятната занималня. Пo традиция, малчуганите ще получат грамота за положените старания през лятната ваканция от кмета на гр. Средец инж. Иван Жабов.

На 3 септември от 10:30 часа на площад „България“ ще започне III – тият НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ “С ПЕСНИТЕ НА КОМНЯ“. Събитието е в памет на странджанската народна певица Комня Стоянова. Фестивалът има конкурсен характер. Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури в състав: проф. Георг Краев, Манол Михайлов, Янка Рупкина.
На 22 септември с молебен, граждански ритуал и голям фолклорен концерт Средец ще отбележи Независимостта на България. По повод празника на града - 23 септември , в 10:00 часа на площад „България” ще бъдат издигнати знамената на Република България и Европейския съюз. Тържествена Света литургия за благоденствието на Средец ще бъде отслужена от протойерей Недялко Радев, ще се проведе и тържествена сесия на Общински съвет Средец.
За любителите на спорта организаторите на празника са подготвили волейболни и футболни срещи на ветерани, футболен и волейболен турнир. Националният турнир по борба "Продан Гарджев” ще бъде официално открит на 24 септември /събота/от 11:00 часа на градския стадион. Същия ден, от 20:00 часа на сцената на площад „ България”, ще започне празничен концерт с участието на Веселин Маринов и фолклорни изпълнители, под наслов „И песен се лее…“