В присъствието на трима почетни граждани на Созопол- Симеон Данков, проф. Казимир Попконстантинов и проф. Божидар Димитров бе официално открит новоизграденият Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции.

Тържеството започна с водосвет, отслужен от отец Иван, който в края на водосвета благослови новата сграда благодари на кмета Панайот Рейзи и на екипа му, както и на ексминистъра Симеон Дянков и проф. Божидар Димитров за положените усилия Созопол да има нов духовен център. „ Когато в града се случват хубави и полезни неща, всички сме щастливи, нека така да продължи, пожела отец Иван.

Центърът за изкуства, местни художествени занаяти и традиции е плод на усилията на много хора, а проектът чрез който го изградихме, реализирахме успешно благодарение на ИАРА, които предоставиха европейски средства на МИРГ Царево- Созопол- Приморско, на Кирил Арнаедски, който построи сградата и на общинския съвет, който подкрепи идеята. Но ако има някой на когото да благодаря в този ден, това е почетния гражданин на Созопол и приятел на града Симеон Дянков”, заяви в приветственото си слово кметът Панайот Рейзи. Благодарение на него в качеството му на финансов министър, община Созопол получи безвъзмездно изгорялата сграда на бившата данъчна служба при едно условие- сградата да служи на гражданите на Созопол, каза още кметът и уточни, че помещението на първия етаж се предоставя за ползване от Българо-гръцкото дружество, а на втория етаж вече функционира експозиционна зала, която не след дълго ще се превърне в Иконна експозиция.

Почетният гражданин на Созопол и ексминистър Симеон Дянков отправи поздравления към присъстващите за прекрасната сграда и изрази удовлетворение, че тя ще се използва като духовен център, който много приляга на хилядолетния Созопол. „ Созопол е едно приказно кътче, а на вашит кмет никой не може да откаже, така че предоставянето на държавния имот на община Созопол не бе трудна задача за мен”, заяви Симеон Дянков и разказа за първата си среща с кмета Рейзи, след която е взето решението за предоставянето на имота на община Созопол. Има още доста неща, за които мога да помогна и вече работим по няколко проекта, а на вашия кмет ще му трябват поне още два мандата, за да ги реализира, заяви още Симеон Дянков, намеквайки за постъпките на община Созопол за предоставяне на остров Свети Иван на Созопол.

Официалните лица и гостите на тържеството разгледаха сградата и двора, след което бяха поканени на почерпка, на която дамите от Българо- гръцкото дружество поздравиха присъстващите с красиви гръцки песни.