Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество конфискува в полза на държавата имуществмо за близо 860 000 лева от айтоския лихвар Лютви Мехмедалиев с прякор Кютука.

Процедурата срещу него е по реда на отмененият Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и стартира след влязла в сила присъда за лихварство.

Със съдебно решение от 53-годишния Мехмедалиев, съпругата му и двете им деца се отнемат огромен брой недвижими имоти - кафе-сладкарница в Карнобат, магазини в Айтос и Бургас, сезонна постройка в Айтос и 20 имота в селища на територията на общините Айтос, Бургас, Карнобат и Руен – предимно земеделска земя.

Конфискувани ще бъдат три леки автомобила, както и суми от продажба на собственост и преминали по банкови сметки. Мехмедалиев беше осъден на пет години затвор през 2010 година.

Делото срещу лихваря започна още през 2007 година. До произнасянето на апелативните магистрати изчезнаха петима свидетели, а двама починаха при неизяснени обстоятелства. Още тогава започнати с лихварския бизнес коментираха, че Кютука върти незаконен бизнес за милиони левове.