17 години, 3 месеца и 28 дни е продължило производство за кражба на лада от паркинга на ВМА в София, извършена на 1 април 1999 г. Това констатира Инспекторатът към ВСС при проверка на заявления от пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Заявленията на съпрузите са сред 33-те основателни заявления за забавени наказателни производства, установени от ИВСС, който е извършил проверки в периода 1 януари – 31 март 2017 г.

Продължилото умопомрачителните над 17 години производство е за престъпление по чл. 196а от Наказателния кодекс (НК), т.е. - ладата се е оказала "кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай". Четири пъти прокуратурата го е връщала на органите на досъдебното производство за допълнително разследване.

Съществени забавяния е причинило и връщането на делото от съда на прокуратурата – три пъти, констатират инспекторите, пише "Клуб Z".

От ИВСС споменават и 3 други съдебни производства на Софийския районен съд (от 2002 г. и 2009 г.), прекратени поради констатирани пропуски при изготвяне на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения. По едното - продължило 4 години и 7 месеца, са проведени 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-ото заседание съдът е... прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт.

Друго дело за кражба, за извършването на която е използвано т. нар. техническо средство, т.е. - ножовки и ключ (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК) е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за кражба на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей „Александър Стамболийски” в София на 22 септември 2004 г. по обяд.

Основното забавяне в производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи във фазата на досъдебното производство. Има продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30.10.2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване. Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите органи да са предприели активни действия в тази насока, заключават подчиненитена Теодора Точкова.

След връщания и от съда, образуваното през 2011 г. съдебно производство в СРС е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни.

10 години, 11 месеца и 6 дни е продължило дело за кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г. Извършителите са разбили входната врата на салона, за да проникнат в него. Производството е за кражба, извършена чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот.

Разследването случая с уредбата е продължило 5 години и 8 дни, като това се дължи най-вече на действията на разследващите органи. За близо две години и половина то е било спряно поради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му, казват още от инспектората.

Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните.