„Затворници, дали показания пред съдия в разследването за смъртта на Горан Горанов, са притискани да се отрекат от думите си. Един лишен от свобода изненадващо е преместен от Бургас в затвора във Варна, други двама пък са били привиквани при ръководството. По този начин върху тях неправомерно е оказвано въздействие” - Това твърди в писмо до Министерството на правосъдието адвокат Захари Кирилов, който е ангажиран от близките на покойника.

Припомняме, че бившият европейски шампион по борба за кадети Горан Горанов, бе открит мъртъв в изолатор на бургаския затвор сутринта на 25 март т.г. Според заключението на медиците, смъртта е настъпила след остра сърдечна недостатъчност. Близките му не вярват във версията за естествена смърт и директно обвиняват администрацията на затвора. Снимки на покойника, разпространени в медиите дни след погребението на Горан, показват шокиращи детайли – от тялото са свлечени огромни парчета кожа, а трупът е буквално попарен. Според адвокат Кирилов смъртта е предизвикана от аварирала тръба в карцера, от която е избила силна пара. Затворници твърдят, че Горан е викал за помощ, но надзирателите изобщо не са реагирали.

По случая е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Бургас. То трябва да приключи на 25 май т.г., но по всяка вероятност ще бъде удължено. Според адвокат Кирилов умишлено се бавят заключенията на ключови експертизи. Юристът настоява Инспекторатът на правосъдното министерство да извърши незабавна проверка.