Живко Кючуков на практика е бил годен да осъзнава постъпките си, бил е вменяем. Шизофрения и невменяемост не са синоними. Този човек може да страда от шизофрения, но да е в ремисия и да е вменяем. Това обясни проф. Петър Маринов, национален консултант по съдебна психиатрия, пред bTV.

Кючуков е бил напълно вменяем в момента, в който напада 72-годишна жена на спирка в Бургас, потвърди психиатричната експертиза. На базата на това становище, полицията задържа агресивния мъж и съдът го остави в ареста.

Живко обяснил, че жената го погледнала лошо, както и че чул коментари по адрес на младото поколение, което допълнително отключило агресия у него.

Във времена на преход хората усещат несигурност, което води до ескалиране на реакцията на борба или бягство. Тази борба може да е цивилизована, но може да бъде и много примитивна. Агресията, свързана с ярост, е крайно разрушителна. Има личности, които са дефектни. Дисоциални личности, които имат повърхностен чар и привличат, но техните емоции са плитки - нямат усещане за разкаяние, при тях яростта се отключва много бързо и могат да причинят големи щети, каза проф. Маринов.

Той заяви още, че в болниците тези пациенти биват лекувани правилно, но след изписването им нито една институция не се интересува от тях и от това дали те продължават да приемат лекарствата си.

Психиатрите не могат да свършат цялата работа, те могат само да лекуват правилно, но какво става после - нито една институция не проследява, коментира проф. Маринов.