Състав на Бургаският окръжен съд изслуша днес трима свидетели по делото на Пламен Д. и Тодор Н., за убийството на Д.С. Двама от свидетелите, В.Х. и И.К. са работели като охранители на пострадалия Д.С., третия свидетел е работел по време на инкриминираното деяние в Чейндж бюро.

Припомняме, че Пламен Д. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. З и 4 НК. На Тодор Н. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 4 от НК.

Пламен Д. е обвиняем за това, че на 21.11.2002 г. в гр.Бургас, в съучастие с Б. С. - извършител и Т. Н. - помагач, действайки като подбудител и помагач, умишлено умъртвил Д. С., като убийството е извършено предумишлено и подбудителството се изразява в умишленото склоняване и убеждаване на Б. С. да извърши престъплението, а помагачесгвото се изразява в набавяне на средства — суми в размер на около 3 000 лева, малокалибрена пушка, 5 броя патрони за визираната малокалибрена пушка, даване на съвети и указания на Б. С. за начина на действие при извършване на престъплението и за заличаване на следите след извършването му.

Тодор Н. е обвиняем в това, че на 21.11.2002 г. в гр.Бургас, действайки като помагач, в съучастие с Б. С. - извършител и П. Д. — подбудител и помагач, умишлено умъртвил Д. С. от гр.Бургас, като убийството е извършено предумишлено и помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на престъплението чрез набавяне на средства — на неустановена дата съхранява, предава и пренася оръжието - малокалибрена пушка с оптически мерник, 5 броя патрони с два пълнителя за гореописаната пушка на Б. С., както и че на 25.11.2001 г. предава на Б. С. сумата от 10 000 /десет хиляди/ щатски долара в левова равностойност - 19 745, 90лева.

В началото на днешното съдебно заседание, защитата на единия от обвиняемите – Пламен Д. отправи искане за отвод на представителите на държавното обвинение, а в последствие и на съдебния състав и заседатели. Бургаският окръжен съд намери и двете искания за неоснователни.

Съдебният състав изчете в заседанието днес показанията на първия разпитан свидетел – В.Х., направени от него по време на досъдебното производство от 27.11.2002 г. и 01.12.2002 г., а също и показанията на свидетелят направени пред състав на Окръжен съд – Бургас, от 19.01.2004 г. В.Х. е работил като лична охрана на Д.С. Съдебната инстанция изчете и показанията на свидетеля, И.К., също охранител на пострадалия в инкриминирания период, направени в процеса на досъдебното производство, на 01.12.2002 и дадените показания пред състав на съда, от м. Януари 2004 г.

На следващото съдебно заседание, което бе насрочено за 07.06, съдът ще продължи с изслушване на свидетели по делото.