По повод постъпила молба за правна помощ от Първоинстанционен наказателен съд на Къркларели, Република Турция, изпратена от Министерство на правосъдието на Република България, в открито съдебно заседание на Несебърския районен съд, е връчен препис от обвинителен акт на нотариус Линка Чуткина. Преписът съдържал вероятните относими наказателни разпоредби от законодателството на Република Турция, ведно с преписи –приложения на турски и български език.

В съдебното заседание на Линка Чуткина са били разяснени правата й, съгласно турското законодателство. Съставен е протокол, в който са отразени и обясненията на лицето.

Делото е прекратено, поради изпълнението на съдебната поръчка.

Както БургасИНФО вече съобщи, първоинстанционният наказателен съд в Къркларели съди български нотариус по обвинение за незаконно пренасяне на оръжие. В случай, че тезата на прокуратурата в Турция бъде доказана, наказанието е лишаване от свобода. Казусът е сходен със случая с българския граничен полицай Михаил Цонков, който девет години след като бе оправдан от всички възможни съдебни инстанции в България за смъртта на турски бракониер, миналия месец бе призован в магистратурата в Бургас, за да му бъде връчен обвинителен акт от съда в Къркларели. Процедурата за връчване на препис от обвинителния акт срещу нотариуса бе стартирана тази пролет. Съгласно Международната поръчка, документът е изпратен в Районния съд в Несебър, а подсъдимото лице е дало обяснения. Става въпрос за случай от края на миналата година. Тогава нотариусът пътува до Турция с автомобил, управляван от друг човек. При проверка на колата - на връщане в страната ни- на изхода на Лозенград в посока България, чуждите власти открили в багажника - оръжие. То е законно притежавано, регистрирано е в страната ни по надлежния ред, но нито шофьорът, нито пътникът са имали разрешително за пренасянето му в Турция. Очаква се съдът в Къркларели да насрочи дата за процеса.