Бургаският районен съд взе мярка за неотклонение подписка спрямо Божидар П., Асен Х. и Марсел Г, обвинени в съучастие в каналджийство.

В качеството на обвиняем е привлечен Ивайло К. за това, че на 08.04.2017 г., в Бургас, противозаконно подпомогнал, като превозвал 14 чужденци да преминават в страната, като бил използван товарен автомобил. Първоначално Районният съд на Бургас е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ивайло К., което определение е отменено от Бургаският окръжен съд, като му е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

Припомняме, че Ивайло К. беше задържан край бургаския квартал Крайморие с бус "Нисан", в който бяха открити 14 нелегални мигранти. Служители от група “Престъпления, свързани с незаконното пребиваване или преминаване на чужденци в страната” към отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас съвместно със служители на Главна дирекция “Национална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” към ОДМВР – Бургас спрели за проверка товарния автомобил със софийска регистрация, управляван от криминално проявения 37-годишен мъж от София, като открили мигрантите, самоопределили се за афганистанци и пакистанци.

С постановление от 20.04.2017 г., в качеството на обвиняеми за извършено престъплание са привлечени Божидар П., Асен Х. и Марсел Г, за това, че на 08.04.2017 г., в Бургас, с цел да набавят за себе си или за другиго имотна облага, в качеството си на съучастници – помагачи, умишлено улеснили, чрез съпровождане с лек автомобил и предупреждаване на извършителя Ивайло К. за полицейски проверки. Така тримата обвиняеми подпомогнали повече от едно лице, а именно 14 чужденци, да преминат в страната.

След преценка на събрания до момента доказателствен материал, Бургаският районен съд намери от правна страна, че за да се определи най-тежката мярка за неотклонение, следва да се прецени дали е налице обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпление, наказуемо с „Лишаване от свобода“. Такова обосновано предположение за авторството на деянията на Божидар П., Асен Х. и Марсел Г., съдът намери за разколебано.

Съдебният състав установи, че по делото липсват каквито и да било доказателства, че спрямо тримата обвиняеми са използвани специални разузнавателни средства. Дори не е представен съдебен акт, с който е позволено използването на такива средства. Липсват и доказателства за изискване на информация от мобилните оператори, за да се проследи кой е титулярът на посочените в разпитите телефонни номера. Не е извършено процесуално следствено действие по разпознаване на тримата обвиняеми. Съдът направи извод, че липсва обосновано предположение относно съпричастността на обвиняемите към вмененото им във вина престъпление, за което са привлечени. В днешното заседание стана ясно, че Божидар П., Асен Х. и Марсел Г. имат регистриран постоянен адрес, на който живеят и тримата обвиняеми са неосъждани. Според съда, в настоящото производство прокурорът не успя да докаже, че съществува реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление. По тези съображения преценката на настоящия съдебен състав бе, че не следва да се вземе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и взе по отношение на тримата обвиняеми мярка за неотклонение „Подписка“.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок. В случай на жалба или протест, делото ще се гледа на 28.04.2017 г., от 14.00 часа.