Върховният касационен съд /ВКС/ окончателно осъди бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева на една година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок. Условната присъда е заради разработката "Червеи".
Янева получи това наказание заради поредица от 4 СРС-та, които подписала, даващи право на ДАНС да се включи и да "подслушва" автоматизираната система на МВР Централен полицейски регистър. Случаят придоби публичност като оперативна разработка "Червеи".

На бившата придседателка на СГС е наложена и глоба в размер на 1000 лева. Янева получи същата присъда още на първа инстанция - от Софийски градски съд, но без глоба. Защитата й атакува решението на СГС пред ВКС.

Съдебният състав сега приема, че касационната жалба е неоснователна. Не е основателен основният упрек, отправен към предходните съдебни инстанции, че изводите им се основават на предположения, като въз основа на тях неправилно са приели, че подсъдимата е осъществила от субективна страна състава на чл. 284в от НК, се казва в решението.

Другият подсъдим по делото - бившият служител на МВР Тодор Костадинов - също остава осъден да плати глоба от 3000 лева. Решението на съда е окончателно.

Стартът на оперативното дело "Червеи" е бил през есента на 2013 г., когато постъпва сигнал, че корумпирани полицаи точат данни от масивите и помагат на престъпници, показват установените досега факти.

На база на анонимката тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

Според данни от този документ искането е било за рекордните 300 дни провеждане на операция с използване на СРС-та.

Освен че е с рекордна дължина, това е и първото разрешение за използване на СРС-та, което не е ограничено до конкретни лица, а се разпростира върху цялата информационна система на МВР.

Според спецслужбите подслушването било срещу корупмпирани полицаи, а не срещу протестиращи граждани срещу кабинета "Орешарски".