В края на миналия месец Хасковската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу петима инспектори от областния отдел „Автомобилна администрация”. Според разследването Даниел Христов (37 г.), Вихър Василев (45 г.), Димитър Михайлов (27 г.), Георги Василев (40 г.) и Константин Въжарски (53 г.) поискали и получили подкуп от турски шофьори на камиони и техен румънски колега през 2015 г. Всичко това се случвало на магистрала „Марица” в района на Свиленград. „Такси „уважение”, „кафе” и „респект” са си искали петимата инспектори от областния отдел на „Автомобилна администрация”, твърдят запознати с разследването. Според прокуратурата Даниел Христов през 2015-а искал рушвети от тираджии между 16 октомври до 18 ноември. Това ставало на магистрала „Марица“ в района на Свиленград. „Като инспектор при проверка на товарни автомобили е поискал и приел дар в размер на общо 80 евро, за да не констатира нарушения и да не състави акт за установяването им”, твърди държавното обвинение. Според разследващите на 16 октомври преди 2 г Христов спрял за проверка три турски камиона, като поискал и взел от водачите по 20 евро. В два от случаите парите били поставени в паспорта, а в третия до отворената врата на кабината откъм страната на водача. Един от тираджиите пътувал от Истанбул, през Германия за Дания, с товар от текстил. 37-годишният инспектор се приближил към кабината и поискал паспорта и документите на камиона, както и тахографската шайба. Казал на турски „Хайде, комшо, обърни ми внимание, уважи ме“. Шофьорът възприел подканата на служителя като искане на подкуп. Тираджията сложил в паспорта си 20 евро, за да не му се наложи наказание. По сходен начин по 20 евро дали и други двама водачи. „Месец и 2 дни по-късно Даниел също приел от друг турски тираджия 20 евро подкуп”, казват от прокуратурата. На 18 ноември Вихър Василев поискал и взел рушвет общо 45 евро, за да не извърши действия по служба, твърдят от държавното овинение. На същата дата той спрял за проверка три турски тира. В единия случай поискал и взел 5 евро, а в другите два по 20 евро. Единият от камионите превозвал магданоз и копър от Турция за Румъния, а другият авточасти за Германия. 30 евро подкуп взел инспекторът Димитър Михайлов пак на 18 ноември 2015-а, пише в обвинителния акт на прокуратурата. Той спрял две товарни композиции с турска регистрация. От единия водач Михайлов приел 10 евро, а от втория 20 евро. И в двата случая банкнотите били поставени и взети от паспортите на тираджиите. Георги Василев поискал и взел общо 60 евро от 24 юли до 1 септември 2015 г., смятат разследващите. Парите били, за да не извърши действия по служба.

През юли. той спрял за проверка ДАФ с турска регистрация. Качил се на стъпалата на кабината на влекача и направил разпечатка от дигиталния тахограф. После се обърнал на турски към водача: „Проблем, комшо, имаш голяма пауза“. Установено било действително нарушение при отчитането на тахографския апарат. Георги поискал международния паспорт на шофьора. Тираджията сложил в тескерето си банкнота от 20 евро. Обвиняемият останал недоволен, поради което водачът я сменил с 50 евро, след което получил протокол за извършена проверка, която не е констатирала нарушения. На 1 септември с. г. 40-годишният инспектор спрял за проверка румънски камион. Водачът предал документите, които били изрядни. Преди да си ги получи, обвиняемият се обърнал към шофьора с думите: „Дай, кафе“. Водачът извадил 10 евро и ги подал скрито в ръката на Георги, защото се страхувал, че проверката може да продължи и да му наложат глоба. Последният от групата е Константин Въжарски.

Според държавното обвинение като главен специалист превишил властта и правата си, след като поискал рушвет от 20 евро. Това станало на 18 ноември 2015 -а на магистрала „Марица“ в района на Свиленград. Там Въжарски спрял за проверка тир с турска регистрация, пътуващ за Русия. Товарът бил краставици и домати. Шофйорът попитал дали ще му даде протокол за проверката, при което обвиняемият отговорил на турски: „20 евро“, които тираджията му предал. „ Константин е направил проверка на пътя, каквато е нямал право да извършва, заради което спрямо него е повдигнато обвинение за престъпление по служба”, съобщават от прокуратурата. След жалби от шофьорите през ноември 2015-а бе проведена операция на ДАНС и полицята. Тогава при извършен оглед в близост до паркиран служебен микробус кашон, в който бе намерена кутия от цигари, съдържаща част от взетите пари – банкноти от по 20 евро. При последвалите обиски и претърсвания от единия от испекторите са иззети още 1000 евро и $800. В разследването има включен и таен свидетел, разпитани са подалите жалби шофьори, били използвани и СРС-та. Източник: "Марица"