Главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров подкрепи български граничен полицай Михаил Цонков и тримата му колеги, които вчера официално бяха обвинени от Тежкия наказателен съд в Къркларели, за убийството на турския бракониер Ялчън Ерджан. Казусът „Цонков” влезе отново на дневен ред 9 години след инцидента от 17 април 2008 г. Тогава при операция срещу турски граждани, влезли нелегално с гемия в български териториални води и последвала схватка на борда на плавателния съд, пистолетът на Цонков се оплел в рибарските мрежи, произвел изстрел, а куршумът убил един от турските граждани. Това потвърдиха и резултатите от две експертизи.

Три съдебни инстанции излязоха с решение, че в случая става въпрос за случайно деяние, а Цонков и колегите му не са превишили правомощията си. Близките на загиналия бракониер завеждат дело в Европейския съд за правата на човека, а правителството на Република Турция е упражнило правото си по чл. 36 от Конвенцията, като е встъпило като трета страна по делото. Според Европейския съд обаче в случая се касае за нещастен инцидент, вследствие на случайно събитие. Магистратите констатират, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. Съдът в Страсбург приема, че националните власти са провели ефективно разследване на действията на полицейските служители по време на инцидента, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция.

Съдът отбелязва, че обществената кампания, предприета в защита на граничния полицай, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото. ЕСПЧ приема, че националните власти са извършили задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на турския рибар, като техните изводи са в съответствие със събраните доказателства.

Магистратите изразяват и своето несъгласие с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.

„До момента не е постъпила молба от турските власти за екстрадиране на четиримата български граждани във връзка с воденото наказателно производство срещу тях”, посочват от прокуратурата. И подчертават, че следва да се има предвид, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като Турция не е член на Европейския съюз.

В случай, че постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/, е важно да се подчертае, че със Закона за ратифициране на тази конвенция от 07.11.2006г., България е изразила декларация по чл. 6 т.1 от ЕКЕ, съгласно която „Ще отказва да екстрадира свои граждани.“.

По указание на главния прокурор на Р. България, днес в 14.30 часа апелативният прокурор на Бургас ще приеме четиримата български граничари и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.