„Искаме ли да вземем нещо от Румъния или да продължаваме да живеем безгрижно"- С тези думи председателя на ВКС Лозан Панов откри срещата на българските магистрати с ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши. Тя е основен лектор в дискусията "Румънският опит – антикорупционни институции и мерки", организирана от Върховния касационен съд (ВКС).

Във форума участват наказателните съдии и ръководителите на прокуратури, пред които Кьовеши представи ролята на румънската антикорупционна дирекция за постигане на успехи в борбата с корупцията.

Речта на Кьовеши започна със статистика за осъдени високопоставени служители. Главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция даде за сравнение три години - 2006-а, когато в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, 2010 година, когато вече са 900 и 2016 година, когато разследваните лица от властта са били 1273.

По ключовия показател "влязла в сила присъда" Кьовеши отчете за миналата година 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати. Според нея особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро - пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.
Евродепутатът Николай Бареков поиска да присъства на лекцията, но не беше допуснат и през цялото време чукаше по вратата на залата, в която се провежда срещата. Бареков искал да зададе въпроси на Лозан Панов, но не е в списъка с поканените.

Преди да чуе нашите съдии и прокурори, вчера Лаура Кьовеши обсъди ефекта от румънската антикорупционна структура с президента Радев, който още по време на своята кампания заяви интерес да се запознае лично с постиженията на северната ни съседка в тази област.

В съобщение от президентския прессекретариат беше посочено, че държавният глава и Лаура Кьовеши са изразили интерес за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията.

След днешната си среща със съдии и прокурори, главният прокурор на Румъния за борба с корупцията ще участва утре в дискусия с представители на гражданското общество на тема "Търсене на правосъдие за всеки – румънският опит".