Зъболекар, кандидат за депутат в следващия парламент, е разследван за смъртта на дете. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК да свали имунитета му, за да може д-р Валентин Павлов да бъде привлечен като обвиняем.
Това се казва в официално съобщение на прокуратурата. Разследването срещу стоматолога е започнало по молба на бащата на починалото момче. От нея става ясно, че след стоматологична операция в софийска клиника момчето не е излязло от поставената му пълна упойка. То е било транспортирано в "Пирогов", където е починало, съобщава Dnes.bg.

Детето е постъпило в клиниката за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.. Във фаталния ден към 14 часа момчето е поставено под пълна упойка. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15:10 ч. Състоянието на пациента рязко се влошило. Детето вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия - 152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид – признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия".

В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на момчето, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални, съобщават от прокуратурата.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий.

В листовката пише и че използването на тази упойка е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на постоперативния период.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че лечението с дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност. С приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.


Операцията е извършена от д-р Павлов, който е специалист "Орална хирургия". Разследването е установило, че той еднолично, без консултация с анестезиолог, е насрочил операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия.

Според прокурорите това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия.


Според прокуратурата Павлов и негови колеги са причинили смъртта на 14-годишно момче поради незнание или немърливо изпълнение на работата им.

Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. В състояние на cardiac arrest, а в 17:05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, се казва още в съобщението на прокуратурата.


Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.