19-годишният Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов (на 15 г. ) в Борисовата градина в столицата, е бил издаден на полицията от брат си- Марсел. Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание, в което се гледа мярката за неотклонение на задържания. Братът Марсел е завел МВР-служителите до шахтата, в която убиецът е изхвърлил ножа.

Георги Игнатов бе открит мъртъв на 2 юни 2015 г. Според хронологията на събитията, двамата с нападателя се срещнали случайно. Матев искал да обере Игнатов и го заплашил с ножа си. Момчето пробвало да се защити и било наръгано в черния дроб. Матев се уплашил и избягал без да вземе нито парите, нито телефона на Игнатов.

Хвърлил ножа в близа шахта, която е с бетонен капак. Той бил открит от полицията преди три дни.


В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции и от основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи държавното обвинение.

Според прокуратурата няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.