Осъденият за педофилия някогашен депутат от „Атака“ Владимир Кузов смята да стане магистрат. Източник на тази информация е самият Кузов, който споделил плановете си пред bTV. В момента той кара стаж в съда, съобщи още телевизионният репортаж. Кузов няма притеснения. Смята, че е осъден несправедливо и делото му трябва да бъде възобновено. А в България почти нямало качествени съдии. „Мен ме интересува целият океан на правото… гражданското е океан, а наказателното е море”, коментира той.

Според юристи господин Кузов няма как да стане магистрат – нито съдия, нито прокурор, ни следовател, поне в близките години.Защото законът не позволява тогата да обличат хора, осъдени на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, посочва сайтът „Де факто”

Скандалът с Кузов му коства излизане от парламента. А през 2007 г. на първа инстанция Софийският градски съд постанови ефективна присъда от 3 години затвор и обществено порицание (за полови сношения с непълнолетно момче, занимавало се с проституция, чрез използване на сила и заплаха – чл. 157, ал.2). На следващата година апелативният съд потвърди наказанието.

През февруари 2009 г. обаче последната инстанция, Върховният касационен съд отсъди три години условно с петгодишен изпитателен срок. И обясни, че престъплението е извършено отдавна – през лятото и есента на 2001 г., не е със завишена степен на обществена опасност, самият Кузов е с чисто съдебно минало и няма други противообществени прояви. За това не се налага да влиза в затвора.

Междувременно Владимир Кузов е завършил „право“ в Нов български университет и очевидно се кани да вземе и изпит за юридическа правоспособност, за да може да се изявява като юрист. А за стигане до този изпит се изисква 6 месеца стажуване в органите на съдебната власт и в други правни професии.

Така името му попада и в списъка на стажант-юристите в Софийския градски съд, показа справка на „Де факто“. Стажът на Кузов там не е започнал, ексдепутатът ще отиде в СГС след като мине през други институции, като всички, пожелали да придобият правоспособност. А стажуването не може да бъде отказано никому с диплома по „право“.

По правилата, дори и Владимир Кузов да се сдобие с правоспособността за юрист, в момента той по никакъв начин не може да кандидатства за магистрат заради осъждането.

След няколко години обаче тази пречка може и да отпадне, коментираха магистрати пред „Де факто“.

И ако влечението на някогашния подсъдим към съдийската професия е толкова непреодолимо, през 2019 г. той може да се окаже на входа на системата. Но дали ще го пуснат да прекрачи прага, зависи от членовете на Висшия съдебен съвет. Дотогава ВСС ще е в нов състав.