Трима афганистански тийнейджъри, кандидати за убежище в Австрия, бяха осъдени днес на лишаване от свобода заради групово изнасилване на жена на железопътна гара миналата година, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.Агенцията отбелязва, че случаят е поставил началото на дебати за имигрантите и сигурността по време на президентските избори в страната миналата година.

Съд във Виена осъди на по шест години затвор двама 18-годишни афганистанци и на пет години техен 16-годишен сънародник. При постановяването на присъдите той е взел предвид факта, че обвиняемите са били непълнолетни към момента на извършването на престъплението Няма информация дали тримата афганистанци ще обжалват.

Изнасилването на 21-годишна жена в тоалетната на гара в австрийската столица през април миналата година беше едно от първите тежки престъпления, извършени от кандидати за убежище, откакто страната беше засегната от миграционната криза в Европа през 2015 г. Случаят бе отразен подробно от таблоидите.

Репортажите за това нападение и други подобни случаи бяха използвани от антиислямската Австрийска партия на свободата (АПС), която твърди, че мигрантите пораждат риск за сигурността.

Кандидатът за президент на АПС миналата година Норберт Хофер бе на път да стане първият свободно избран крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война. Въпреки че не е публикувала подробна статистика, австрийската полиция съобщи, че след миграционната вълна като цяло се наблюдава повишаване на броя на дребните престъпления, но не и значително увеличаване на тежките провинения като убийства и изнасилвания.

Австрия не стана сцена на сексуално насилие от мащаба на това в германския град Кьолн в нощта срещу Нова година през 2015 г., отбелязва Ройтерс. Престъпленията, в които са замесени имигранти, като сексуалните нападения в град Инсбрук преди месец, обаче се следят внимателно от австрийските медии.