Комисията за защита от дискриминация ще се произнесе тази седмица по жалбата на съдия от Районния съд в Айтос, който се оплаква затова, че заради умишлено е бил лишен от мобилен и стационарен телефон. Жалбата е подадена от Николай Гемеджиев, който е с 12 години стаж като съдия. Той посочва, че срещнал съпротива, когато кандидатствал да участва в семинари извън страната. Не била удовлетворена и молбата му за преместване в друг съд. От ръководството на магистратурата в Айтос подчертаха, че в жалбата се визира период, в който начело на съда е бил друг председател. Пред наш репортер Мария Дучева, която оглавява Районния съд в Айтос от май 2015 г. заяви:

Нямам преки наблюдения над обстоятелствата, и фактите, описани в жалбата, тъй като в този период от време, не съм била председател на съда. Не съм и била и съдия в Айтос. Поради тази причина няма как да коментирам тези факти”. „Жалбата не е адресирана към мен, нито аз съм страна в производството”, допълни тя. И подчерта: „Държа да отбележа, че колегата имаше поставен стационарен телефон в деня, в който аз встъпих като административен ръководител. Съдиите в Районния съд в Айтос никога не са имали служебни мобилни телефони”.

Съдия Гемеджиев разглежда дела, свързани с облигационни искове, с нарушение на Закона за движение по пътищата, наказателни процеси.