Бургаският окръжен съд неочаквано прекрати днес съдебния процес срещу 18-годишният Петър Русев, обвинен за опит за убийство на приятеля си Борис Минчев (на 15 г.) и върна делото обратно на прокуратурата. Съдебното заседание започна в 09.30 часа по реда на съкратеното производство след като Петър сам призна вината си, но в 14.00 часа днес, когато се очакваше да бъде произнесена присъдата му, се оказа, че в диспозитива на обвинителния акт е допуснат огромен гаф. Той е забелязан в последния момент. . Вместо 8 юли, когато е извършено престъплението, е написано 8 юни. Според юристи, грешката е недопустима, но отстранима. Не съществува друга възможност освен прокуратурата да направи корекция и да внесе отново обвинителния акт.

Петър беше задържан след като на 8 юли м.г. на ул. „Атлиман” в Китен намушка с нож Борис Минчев. Нападателят забил острието в шията и гърдите на своя приятел, а после пък при разглеждането на мярката за неотклонение в съда сензационно обяви, че Борис сам се е намушкал. Според версията му – цели пет пъти – случайно.

По-рано днес прокурор Румяна Славова поиска на Петър да се наложи присъда от 9 г. лишаване от свобода, които да се редуцират до 6 г. заради съкратеното производство. Пострадалият Борис внесе иск за 80 хил. лв. кръвнина. Адвокатът на Пепо - Камен Кънев пледира за промяна на квалификацията - от опит за убийство в телесна повреда. Според него момчето не е действало по хулигански подбуди, както твърди прокуратурата, а след спречкване за пари. Петър подал на Борис 20-левова банкнота. Той обаче демонстративно я хвърлил на земята. Пострадалият младеж бе днес в съда заедно с майка си и сестра си.