Веднага след престрелката в Слънчев бряг на 8 юни, при която Митьо Очите едва не загуби живота си, един негов смъртен враг буквално изпълзя от забвение, пише "168 часа".

Доживотникът Стоян Димитров-Толупа, осъден за кървавия атентат срещу Димитър Желязков през ноември 2001 г., при който загинаха съпругата му Таня, брат й и неин бодигард, използва момента, за да напомни за себе си.

В серия медийни изяви той отново лансира версията си, че обвинението срещу него и съпроцесниците му Иван Рибов, Кероп Погосян и Николай Ганев е скалъпено.

Като основен виновник Толупа посочва известния несебърски следовател Иван Христов, който разследва атентата. Според Толупа и компания Христов е действал умишлено в интерес на Митьо Очите, а доказателствата срещу Стоян и съпроцестниците му са изфабрикувани.

Толупа свързва имотното благосъстояние на следователя с благодарността на Желязков за това, че го е елиминирал, пращайки го до края на живота му в затвора.

Почти успоредно с разследването на престрелката в ресторант „4 YOU” в Слънчев бряг, започва и проверка срещу следователя Иван Христов. В Бургас пристигат магистрати от Софийска градска прокуратура, а на 17 юни за проверката официално съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той оповести и новината, че щатът

на следователя в РУП Слънчев бряг е закрит и той е преместен на работа в Бургас.

"Мерките няма да приключат само с това. Колегите, които бяха около седмица в Бургас, извършиха множество активни действия по разследването. Всички те са свързани с въпросния следовател, с начина по който той работи, с начина по който упражнява фактическа търговска дейност и с начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа", казва Сотир Цацаров.

Визират се хотел и заведение, които се намират в комплекс "Авеню" в Слънчев бряг. Комплексът е на метри от полицейското управление, в кето работи следователят.

Екип на "168 часа” успя да се свърже с 30-годишния син на магистрата - Христо Христов. Самият следовател отказва коментар.

Христо Христов, син на следователя Иван Христов:

След 30 г. служба върху баща ми се стовари цялата държавна машина

- Г-н Христов, какво става с баща ви? Все още ли е в болнични?

- Баща ми не е добре след всичко, което му се стовари на главата. Има проблеми със сърцето и след посещения в няколко бургаски болници бе изпратен за изследвания в София. Сега трябва много да се пази и да се възстановява.

- Той отказва интервюта, но вие може би знаете каква е версията му за случващото се около него и обвиненията, които му отправи лично главният прокурор Сотир Цацаров?

- Наистина не знаем за какво става дума. Изведнъж върху него се стовари цялата държавна машина. Идват хора, говорят разни неща, които не кореспондират с истината.

- Едно от обвиненията е, че баща ви води недопустим начин на живот, демонстрирайки благополучие и развивайки "търговска" дейност в курорта?

- Това не е вярно. Ако става дума за заведението и хотелът в Слънчев бряг, този бизнес го движа аз. Помагат ми майка ми, както и настоящата съпруга на баща ми Дани.

Явно хората по етажите на властта са подведени, за да говорят откровени лъжи. Но нещата ще излязат наяве, истината ще се разбере.

- Чия е собствеността на въпросния хотел и на заведението, които наистина се намират на крачка от работното място на баща ви?

- Собствеността е моя, но аз не съм станал отведнъж хотелиер. Това е дълъг и труден процес, изтеглили сме страшно много кредити, които и до ден днешен се връщат. Баща ми винаги си е работел неговата работа. Много често е оставал дори да спи в кабинета си, имало е случаи, в които са го оставяли сам, само и само да се откаже. Но той винаги е издържал на напрежението.

- Говори се, че навремето парцелът за хотела е взет с протекции и за жълти стотинки?

- Имаше търгове, на тях се яви майка ми, кредити се теглиха. Слънчев бряг преди години нямаше нищо общо с днешната си визия. Когато ние се явявахме на тези търгове никой не е смятал, че Слънчев бряг ще се разрастне до тук, пък сега вече виждате до къде стигна. Тогава сериозният интерес бе свързан най-вече с центъра и с плажната ивица.

Всеки магистрат има някакви роднини. Те трябва ли да бъдат обречени на глад и мизерия, за да може магистратът да е чист? Всеки има право да си преследва някакви цели в живота. Не смятам, че аз трябва да не развивам частен бизнес, защото съм син на магистрат.

- Обвиняват баща ви и във връзки с несебърския бос Митьо Очите? Че всъщност той има пръст във вашето семейно благополучие?

- Всички, които познават баща ми знаят, че той няма никакви контакти с подземния свят. По-скоро обратното - хората от подземния свят са в лоши отношения с него. Баща ми постоянно е бил заплашван, но той си върши съвестно работата и не му пука от подобни заплахи. Това наистина му навлича много неприятности както от подземния свят, така и от други кръгове...

Димитър Желязков никога не е идвал в заведението ми, единственото, което аз знам е, че е изказал благодарности когато баща ми разкри убийството на семейството му.

- Имате предвид атентата от ноември 2001 г., когато бомба уби жената на Очите, брат й и бодигард.

Днес обаче осъдените твърдят, че са били накиснати, а следовател Иван Христов е "изработил" делото по поръчка на Митьо Очите?

- Не знам дали знаете, но баща ми получи награда за разкриването на извършителите. Тя обаче му бе дадена година и половина по-късно заради подобна проверка на тази, която в момента му правят.

Методиката по дело за атентата, която баща ми въведе тогава, влезе в учебниците по право. Как може нещо да не е правилно при положение, че се пишат учебници по него?

А това, че осъдените като Стоян Димитров-Толупа говорят така си обеснявам с желанието им по някакъв вначин да излязат от затвора, може би да бъдат помилвани?

Знам, че за делото за атентата срещу Очите баща ми е спокоен.

- Заговори се за инцидент, при който баща ви е ударил и напръскал със спрей чуждестранен турист във вашето заведение?

- Това е долна инсинуация. Вие как си представяте юрист, магистрат с 30-годишен стаж да тръгне да удря туристи? Това са нелепи машинации на хора, които са доста нагоре в йерархията и по някакъв начин са успели да изманипулират други хора на доста сериозни позиции. Факт е, че баща ми е разследвал знакови дела в региона, а сред най-големите му успехи е приносът му в разследването на атентата на Летище Бургас.

Скоро ще се разбере кой е основният човек, който е свършил работата, защото ако не беше баща ми, това дело нямаше да излезе.

Източник: 168 часа