Парите, които се конфискуват в полза на държавата от трафиканти на бежанци и мигранти, да бъдат вложени в специален фонд за обучение и преквалификация на кадрите в туризма в страната ни. Това революционно предложение направи председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов пред БургасИНФО. Според Иванов това е един от възможните варианти за решаване на задълбочаващата се кадрова криза в бранша.

„За всички е ясно, че това са икономически мигранти. Те така или иначе няма да останат в страната ни. Можем обаче да имаме изгода от тях“, обясни той и допълни:

„Няма нужда да показваме нагледно с каква скорост върви стоителството на охранителната мрежа по границата. Ние така или иначе сме закъснели. То вече всичко се знае- откъде ще минат мигрантите, къде има камери и пр. Нека се възползваме от ситуацията и да вложим тези средства в пазарна ниша, която ще подобри икономическото състояние на страната ни“.

Според Иванов Фондът за преквалификация на кадри в туризма трябва да бъде финансиран изцяло от държавата. По думите му, бизнесът така или иначе плаща налози. Ако все пак се изиска участието и на частният сектор, то той трябва да получи облекчения, посочи още председателят на туристическата камара.

Според него е необходимо за кадрите, които са заети в продължение на 6 месеца в туризма, през останалото време да бъдат включвани в обучителни програми, заплатени от държавата. През този период, тя трябва да поеме и осигуровките им, каза Иванов. Подобна практика работи успешно и в други европейски държави.

Предложението си Иванов ще отправи до президента ген. Румен Радев и до премиера Бойко Борисов. „Само те могат да го свършат това“, категоричен е той.

„Само от мърдащи хора не се нуждаем, трябва обучен персонал“, заяви Иванов.