„Старинните“ пластмасови арки, поставени на амфитеатъра в Несебър, които втрещиха туристи и местни жители, бяха премахнати. Демонтажът бе извършен, след като служители от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха проверка на място. Инспекцията започна още в понеделник, 24 април след сигнал на журналисти.

Като град под егидата на ЮНЕСКО, всяка промяна, която се прави в стария град на Несебър трябва да бъде съгласувана с Института за недвижимо културно наследство. В Министерството на културата останаха изненадани, че има такъв проект. С новата визия не са запознати и в музей „Старинен Несебър”. От общината пък излязоха със странно обяснение- съобщиха, че конструкцията била временна и пазира от вятър.

Основната задача на инспекторите от Института за недвижимо културно наследство бе да установят дали в случая са налице нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство. И при проверката бе установено, че липсва съгласувана с Министерство на културата проектна документация за монтираното съоръжение.

Инспекторите разпоредиха арките да бъдат демонтирани.