Качеството на храната в много туристически обекти по българското Черноморие не отговаря на изискванията на туристите. Това заявиха експерти по време на специализираното изложение “Храни и напитки”, което се проведе край Варна.

Според тях all inclusive в хотелите е занижил стандартите за качество, което принуждава част от туристите да предпочитат чужди дестинации, информира БНТ.

Българското Черноморие може да стане по-привлекателна дестинация за туристите, ако се подобри качеството на храната в хотелите и ресторантите. Това заявиха собственици на туристически обекти край морето. Те се срещнаха с производители и доставчици на хранителни продукти от страната и чужбина, за да подберат най-доброто за своите клиенти.

„До преди няколко години много от моите колеги гледаха само цени, за да предложат максимално евтин продукт, но пазарът налага вече нещо много по-различно. Туристите започнаха да търсят качество, правейки кампромис с цената“, обясни Ясен Щерев, генерален мениджър на хотел.

Близо 120 доставчици и производители представиха на изложението над 4000 продукта за ресторантьорския сектор и кетъринг индустрията. Те се надяват да договорят приемливи цени за своите клиенти и да осигурят добри продажби на продуктите си през летния сезон.

“Аз мисля, че всички фирми сме настроили нашите производства в средното злато, както му казваме – среден ценови клас, където мисля, че качество и цена са оптимални и смятам, че наистина предпочитат българското“, каза Марина Вълева, представител на фирма-производител.

„Цената продължава да е определящ фактор. Не само, но според мен, тя е на първо място. Което не омаловажава качеството на продуктите. Всеки иска да постигне най-доброто съотношение качество-цена“, каза Тодор Сотиров, управител на фирмата-организатор на форума.

На изложението много от фирмите предложиха на своите щандове и дегустация на ястия и напитки. Следващото издание на форума ще се проведе на 27 април в курорта Слънчев бряг./profit.bg