Законът за туризма се нуждае от сериозни промени, но това трябва да бъде предшествано от експертна дискусия, смятат браншовите организации. Проблемите бяха обсъдени на конференция в рамките на провеждащото се в София Международно изложение „Ваканция и СПА Експо“, в която участват няколко бургаски общини.

За новите промени настояват от Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които вече са провели първоначалните срещи с държавните институции и с представители на бизнеса. Сега действащия Закон за туризма е в сила от 2013 година и вече е претърпял десет изменения и допълнения, последното от които от септември миналата година. Според представителите на бизнеса, правната рамка е тромава и препятства чуждестранните инвестиции, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. д-р Румен Драганов.

По време на дискусията отново бе повдигнат и проблема с осигуряването на квалифицирани кадри за нуждите на българския туризъм. Според специалистите част от причините за проблема се крият в ниското заплащане, липсата на качествено подготвени специалисти в различни профили, но и разминаването в очакванията на работодателите и служители.