Туристическият бранш: Служителите калпави, работодателите - стиснати

img

Законът за туризма се нуждае от сериозни промени, но това трябва да бъде предшествано от експертна дискусия, смятат браншовите организации.

Законът за туризма се нуждае от сериозни промени, но това трябва да бъде предшествано от експертна дискусия, смятат браншовите организации. Проблемите бяха обсъдени на конференция в рамките на провеждащото се в София Международно изложение „Ваканция и СПА Експо“, в която участват няколко бургаски общини. 

За новите промени настояват от Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които вече са провели първоначалните срещи с държавните институции и с представители на бизнеса. Сега действащия Закон за туризма е в сила от 2013 година и вече е претърпял десет изменения и допълнения, последното от които от септември миналата година. Според представителите на бизнеса, правната рамка е тромава и препятства чуждестранните инвестиции, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. д-р Румен Драганов.

По време на дискусията отново бе повдигнат и проблема с осигуряването на квалифицирани кадри за нуждите на българския туризъм. Според специалистите част от причините за проблема се крият в ниското заплащане, липсата на качествено подготвени специалисти в различни профили,  но и разминаването в очакванията на работодателите и служители.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Самоубийство от любов в "Меден рудник", 26-годишният Атанас скочи от седмия етаж на бл. 100

Мярка за неотклонение на Кирил Атанасов за стрелбата в Свети Влас

Балове 2018 в Бургас - блясък, атракция и стил