Едносменен режим в училищата до 2021 г.

img

Имаме за цел въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г.

Имаме за цел въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Той обаче призна, че в големите градове ще бъде трудно да го изпълнят.

„Но сме планирали с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура. Където е възможно, това ще се случи в кратки срокове. Във Варна ще бъде построена нова училищна сграда на Математическата гимназия“, добави той.

Въвеждането на задължителна подготовка за децата на 4 години е една от важните ни мерки, заяви още Вълчев.

„Обхващането на децата в детска градина е ключово за тяхното бъдещо интегриране в образователната система. Всички изследвания показват, че тези деца имат по-високи резултати и прекарват повече време образователната система. Децата, чийто майчин език не е български език, успяват да се интегрират в образователната система, ако са посещавали детска градина”, подчерта той.

Според него детската градина и учителят са ключови фактори за преодоляване на проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение.

Министър Вълчев посочи, че образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.

„Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември“, добави Вълчев.

За учителските заплати той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев.

По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. „Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев.

Според него критерият уседналост при избор на учебно заведение за децата в 1 клас е допълнителен и има за цел да минимизира възможността за злоупотреби.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Труп край Моста в Бургас

Пожар в центъра на Бургас

Акции за дрога в Айтос